Gulzige kater

ERP-software voor de horeca: dit moet u weten

Geplaatst op

Het is niet makkelijk om een horecagelegenheid eenvoudig te runnen. Niet alleen het managen van het personeel, maar ook de terugkerende taken die te maken hebben met voorraadbeheer en overige administratieve taken zorgen voor een vol schema.

Om niet enkel tijd, maar op de lange termijn ook geld te besparen, maken de meeste horecabedrijven gebruik van geschikte software voor Enterprise Resource Planning. In dit artikel laten wij u zien op welke manier de horeca kan profiteren van branchespecifieke ERP-software.

Wat is Enterprise Resource Planning?

Enterprise Resource Planning, vaak afgekort tot ERP, is een softwaresysteem dat bedrijfsprocessen in kaart brengt, met elkaar verbindt en indien mogelijk automatiseert. Het brengt gegevens, die anders verspreid zouden zijn over alle verschillende afdelingen, op een centrale plaats samen. Zo heeft iedereen te allen tijde toegang tot de meest recente en relevante informatie.

ERP voor de horecabranche

Veel ERP-leveranciers kunnen hun systemen afstemmen op de behoeften van de branche, of zelfs een specifieke klant. Dankzij de enorme omvang, maar ook diversiteit van de softwaremarkt is er voor iedereen wel een geschikt systeem te vinden, voorzien van de meest relevante functionaliteiten voor die specifieke sector.

Zodoende zijn er voor horecagelegenheden ook talloze systemen beschikbaar. Doorgaans bevat een ERP-systeem voor de horecabranche de volgende functionaliteiten:

(1) Kassasysteem.

Een geautomatiseerd kassasysteem zorgt ervoor dat uw personeel eenvoudig, op de vloer, bestellingen kan aannemen en deze direct naar de keuken door kan sturen. Na afloop kan men ook eenvoudig aan tafel afrekenen. Alle gegevens worden tevens naar de centrale ERP-omgeving toegestuurd, zodat u aan het einde van de avond alle transacties en bestellingen kan inzien.

(2) Voorraadbeheer.

Het bestaansrecht van een horecagelegenheid hangt voor een groot deel af van efficiënt voorraadbeheer. Als u iets op het menu heeft staan, moeten klanten in staat zijn om dit te bestellen. Wanneer producten of ingrediënten niet goed op voorraad worden gehouden, is de kans klein dat u de klant tevreden kan maken.

Het voordeel van realtime voorraadbeheer in de ERP-omgeving is dat producten direct afgeschreven worden als ze worden besteld. Als de voorraad leegt dreigt te raken, kan het systeem u automatisch een waarschuwing geven, zodat u bij kan bestellen. Het automatiseren van deze taak scheelt dus enorm veel tijd en geld, en u bent hierdoor beter in staat om te voldoen aan de vraag van de klant.

(3) Loyaliteitsprogramma’s.

Veel bedrijven kiezen ervoor om een CRM-systeem te combineren met de ERP-software, maar hier zullen wij in een ander artikel aandacht aan besteden. Toch kan u, ook zonder software voor Customer Relationship Management, in de ERP-omgeving bepaalde marketingactiviteiten beheren. Veel horecagelegenheden werken bijvoorbeeld met loyaliteitsprogramma’s, waar vaste klanten worden beloond voor herhaaldelijke bezoeken.

(4) Personeelszaken.

De meeste ERP-systemen bevatten een omgeving waarin u de personeelszaken kunt beheren. Van vakantiedagen, tot het rooster en de salarisadministratie: alle gegevens worden in een centrale module samengebracht.

(5) Business Intelligence.

Een module voor Business Intelligence (BI) zorgt ervoor dat u de voortgang van uw organisatie overzichtelijk kan bewaren. Zo kan u bijvoorbeeld zien hoeveel klanten iedere medewerker per avond bedient, welke producten het beste scoren en welke dagen en momenten van de dag het best bezocht zijn. Deze inzichten stellen u in staat om de processen zodoende te optimaliseren.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site kun je tal van interessante blogs lezen.

Contactgegevens

Via info @ gulzigekater.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden